Thursday, September 20, 2012

Khairi perlu muhasabah kenyataan Ngeh Koo Ham.

Sebagai Ketua Pemuda UMNO, Saudara Khairi Jamaluddin seharusnya muhasabah diri dan menerima kenyataan Ngeh Koo Ham dengan jiwa besar. Sebagai sebuah Parti Melayu yang paling utama, malah menjadi penaung kepada parti Kerajaan Barisan Nasional, kenyataan Ngeh Koo Ham sebenarnya ada kewajarannya. 

Sebagai umat Islam, menjadi tanggungjawab kita untuk menyatakan pendirian terutama dalam isu sensitif yang melibatkan peribadi Nabi Muhammad SAW. Sebagai umat Islam kita wajib menyatakan bantahan kita terhadap penghinaan yang dilakukan dan demonstrasi yang bakal dilakukan esok sebenarnya terlalu kecil jika dibandingkan dengan pengorbanan yang telah dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW. Bahkan, umat Islam bertanggungjawab membela dan mengorbankan nyawa dan harta sekiranya diperlukan untuk memastikan maruah Islam tidak diperlekehkan oleh musus-musuh Islam. 

Namun begitu, sebagai parti pemerintah, sekadar berdemokrasi sebenarnya tidak memadai buat UMNO kerana mereka sewajarnya mampu untuk berbuat lebih daripada itu. UMNO perlu menunjukkan kewibawaan mereka sebagai parti yang kononnya membela umat Islam dan Melayu di Malaysia.

Ustaz Muhammad Ismi Bin Mat Taib 
Penolong Setiausaha Dewan Ulama’ PAS Pusat.

No comments:

Post a Comment